Ο Βασίλης Βατίστας, υποψήφιος Δήμαρχος Περάματος με την Λαϊκή Συσπείρωση, αποκλειστικά στο e-Perama.gr

Ο Βασίλης Βατίστας γεννήθηκε στο Κερατσίνι στις 28 Ιουλίου 1976, αλλά μεγάλωσε στο Πέραμα. Κατάγεται από τη Νεάπολη Λακωνίας (Βάτικα). Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών και άρχισε να δουλεύει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το 2002. Από το 2005 εργάζεται ως δάσκαλος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια διαδοχικά μέλος και γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης». Το 2017 εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου. Ακόμα, εκλέγεται επί σειρά ετών αντιπρόσωπος στις Γενικές Συνελεύσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ενώ έχει εκλεγεί και αντιπρόσωπος σε Συνέδρια της ΑΔΕΔΥ. Τέλος, είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Πέραμα. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Καβαλάρη, καθηγήτρια Γερμανικών στη Μέση Εκπαίδευση με την οποία έχουνε αποκτήσει δύο παιδιά.

 

e-Perama.gr: Υπάρχουν δεδομένα προβλήματα στα σχολεία του Περάματος που προφανώς γνωρίζετε πολύ καλύτερα. Η επαγγελματική σας εμπειρία, αλλά και η θέση του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα?

Β.Β: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού σχολείου είναι το περιεχόμενό του που αντί να μορφώνει, να διαμορφώνει προσωπικότητες, να καλλιεργεί κριτική σκέψη, ολοένα και περισσότερο μεταδίδει πληροφορίες αντί γνώση,καλλιεργεί εφήμερες δεξιότητες.Στόχος η δημιουργία του αυριανού ευέλικτου, ψευτοκαταρτισμένου εργαζόμενου που θα δουλεύει για φιλοδώρημα χωρίς δικαιώματα. Επιλέον, το σημερινό σχολείο υποχρηματοδοτείται. Αποτέλεσμα είναι η χρηματοδότηση των δήμων και των σχολικών επιτροπών από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους να μην επαρκεί. Με λιγοστά χρήματα τα σχολεία καλούνται να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους δαπάνες για πετρέλαιο, αναλώσιμα υλικά, πληρωμή ΔΕΚΟ κτλ. Στο Πέραμα από το 2006 και μετά όλες οι δημοτικές αρχές(Λαγουδάκου,Γλύκα,Ζουμπούλη,Λαγουδάκη) που πέρασαν δεν είχαν προτεραιότητά τους τα σχολεία.Όχι μόνο δεν πάλεψαν για αύξηση της χρηματοδότησης,για έργα υποδομών στα σχολεία, αλλά υλοποιώντας στο ακέραιο την πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης- που διαχέεται και μέσα από τους δήμους και αντιμετωπίζει την παιδεία ως κόστος- δεν απέδιδαν τα χρήματα για λειτουργικές δαπάνες στα σχολεία, με αποτέλεσμα να οφείλει ο δήμος στη σχολική επιτροπή 287.000 ευρώ.Μάλιστα τις οφειλές αυτές το 2015 η δημοτική αρχή Λαγουδάκη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ “εν μια νυκτί” πήγε να τις διαγράψει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ως δαπάνες του Δήμου προκειμένου να ισοσκελίσει
τον προϋπολογισμό.Ευτυχώς, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος Ν. Πλουμπίδης, η Ένωση Γονέων Περάματος, γενικά η εκπαιδευτική κοινότητα αντέδρασαν αστραπιαία και ανέβαλαν τα σχέδια της δημοτικής αρχής που στη συνέχεια κάτω από την ασφυκτική πίεση του κινήματος αναγκάστηκε να αποδώσει τα χρήματα αυτά. Αυτό που δεν έχει κάνει ακόμα και αυτή η δημοτική αρχή, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, είναι να αποδώσει στα σχολεία τη ΣΑΤΑ(ετήσια κονδύλια για τη συντήρηση και επισκευή των σχολείων)με αποτέλεσμα τα σχολεία να αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα ( να πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια λόγω υγρασίας στο ΕΠΑΛ,να μπαίνουν τα νερά της βροχής από τα παράθυρα μέσα στις τάξεις, να υπάρχουν κακοτεχνίες σε προαύλια κτλ).Μεγάλη είναι η ευθύνη της δημοτικής αρχής και για την παντελή απουσία αντιπυρικής προστασίας στα σχολεία,ενώ σύμφωνα με τον νόμο υπεύθυνος αποκλειστικά γι’αυτή είναι ο δήμος. Ούτε αντισεισμικός πρωτοβάθμιος έλεγχος έχει γίνει στα σχολεία μας με βάση τις καινούριες προδιαγραφές. Η δημοτική αρχή δε διεκδικεί κανένα κονδύλι για τέτοιους ελέγχους. Επιπρόσθετα, κινδυνεύει να χαθεί το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που αφορά επίσης συντήρηση σχολείων (και σε άλλους δήμους ήδη υλοποιείται) και το πρόγραμμα για την ενίσχυση σχολικών βιβλιοθηκών ύψους 3.000 ευρώ για κάθε σχολείο, επειδή η δημοτική αρχή είτε αδιαφορεί και δε φροντίζει να υλοποιήσει αυτά τα προγράμματα είτε αδυνατεί λόγω κακής λειτουργίας της σχολικής επιτροπής με αποκλειστική δική της ευθύνη.Τέλος,έχει ευθύνες η σημερινή δημοτική αρχή Λαγουδάκη που αδιαφόρησε στον αγώνα των σωματείων για να επανέλθουν τα σχολικά γεύματα (που φαίνεται ότι, επειδή εντάχθηκε πρώτο το Πέραμα στο πρόγραμμα πριν 3 χρόνια, τώρα χόρτασαν τα παιδιά και δε χρειάζονται ένα ζεστό φαγητό).Ακόμα, μεγαλύτερη ευθύνη έχει η δημοτική αρχή Λαγουδάκη, γιατί ενώ είχε εγκριθεί περιφερειακό κονδύλι 320.000 ευρώ με πρόταση της Λαϊκης Συσπείρωσης για δράσεις όπως αγορά σχολικών ειδών, δεκατιανό για όλα τα παιδιά όλων των βαθμίδων κτλ. δε φρόντισε ποτέ να να το υλοποιήσει επικαλούμενος “γραφειοκρατικές δυσκολίες”.
Συμπερασματικά θα έλεγα ότι η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ του Γιάννη Λαγουδάκη εφαρμόζοντας πιστά τις επιταγές της Ε.Ε., του Καλλικράτη και τώρα του Κλεισθένη που θεωρούν “κόστος” τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών και προκρίνουν τη λύση των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας, δε θα μπορούσε να είναι ο “μπροστάρης”, ο εγγυητής των πολιτικών, των πρωτοβουλιών εκείνων που θα ανακούφιζαν το λαό και θα βελτίωναν την ποιότητα της ζωής του. Έτσι εξηγούνται η εγκατάλειψη του κολυμβητηρίου, η ανυπαρξία παιδικών χαρών, η εγκατάλειψη του δημοτικού καταστήματος ” ΠΑΝΟΡΑΜΑ”, η κακή κατάσταση των σχολείων, η απουσία αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών, αντιπυρικών έργων. Κανείς άλλος ούτε η νυν δημοτική αρχή ούτε καμία άλλη από τις δημοτικές παρατάξεις μπορούν να δώσουν λύση σε αυτά τα προβλήματα γιατί είναι υπέρμαχοι των πολιτικών που τα δημιουργούν. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ως προμετωπίδα τον αγώνα για την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων και δε φοβόμαστε να συγκρουστούμε με τις πολιτικές που τα προκαλούν.

e-Perama.gr: Τι σημαίνει για το Πέραμα ο όρος «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», τι είναι αλήθεια το Υπερταμείο, και τι συμβαίνει ακριβώς με τα 10 ακίνητα της πόλης μας που έχουν μεταβιβαστεί εκεί? Υπάρχει ανάμειξη της COSCO?

Β.Β: Με το νόμο 4389/2016 δημιουργείται η ΕΤΑΔ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ) που είναι θυγατρική του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ. Με απόφαση της η κυβέρνηση (ΦΕΚ Β΄ 2317/19-06-2018) εκχωρεί σε αυτήν πάνω από 10.000 δημόσια ακίνητα/εκτάσεις ανάμεσά τους σχολεία, δασικές εκτάσεις, πάρκα, αθλητικούς χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.τ.λ.Τα ακίνητα αυτά αποτελούν πλέον «εγγύηση» για την αποπληρωμή των ντόπιων και ξένων δανειστών του κρατικού χρέους. Στο Κερατσίνι έχουν ενταχθεί 50 ακίνητα και στο Πέραμα 10. Αντίστοιχα ακίνητα έχουν ενταχθεί και σε άλλους δήμους. Στο Πέραμα οι χώροι που έχουν εκχωρηθεί είναι πάνω από 1600 στρέμματα και περιλαμβάνουν το παλιό νεκροταφείο, δασικές εκτάσεις στη Xωράφα,το στρατόπεδο του Σχιστού που βρίσκονται οι πρόσφυγες, 3 εκτάσεις κάτω από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στην περιοχή του Ικονίου που γειτνιάζουν με το λιμάνι. κ.α. Ο κύριος σκοπός όμως που εκχωρούνται τα ακίνητα αυτά στο ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων (ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ) είναι για να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά από
ιδιώτες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εκτάσεις φιλέτα που εύκολα μπορούν να γίνουν βορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι, αντί να αξιοποιηθούν από τους δήμους πρός όφελος του λαού προορίζονται τα ακίνητα αυτά προς ιδιωτικοποίηση. Για παράδειγμα το παλιό νεκροταφείο θα μπορούσε να γίνει μια ανάσα πρασίνου για τον περαμαϊκό λαό, ένα άλσος, ένας δωρεάν χώρος άθλησης και αναψυχής. Αντί αυτού εκχωρείται στην ΕΤΑΔ. Ακόμα και τα σχολεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρηματικά. Έχουμε εμπειρία από τα ΣΔΙΤ( σχέσεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) όπου όποια σχολεία χτίστηκαν με αυτόν τον τρόπο μετά τη διάλυση του ΟΣΚ αφενός κόστισαν πολλαπλάσια στο κράτος αφετέρου ανήκουν στους εργολάβους με κάθε δυνατή επιχειρηματική εκμετάλλευση. Μάλιστα, στο νέο σύστημα διοίκησης των δήμων τον γνωστό “Κλεισθένη” νομοθετήθηκε η τήρηση βάσης δεδομένων με τίτλο «Καταγραφή Ακίνητης Περιουσίας ΟΤΑ», όπου καταγράφονται το σύνολο των στοιχείων των ακινήτων των δήμων και των νομικών τους προσώπων, «με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίησή» τους. Δηλαδή όσο το δυνατό γρηγορότερο και απρόσκοπτο ξεπούλημα τους.Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τον βρώμικο
ρόλο της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – με την ύποπτη σιωπή των δημοτικών αρχών – που παίζει υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου!
Και ρωτάμε: Γιατί σιωπά η δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ), εδώ και 8 μήνες, ενώ μάλιστα το πρώην Νεκροταφείο είναι ιδιοκτησία του Δήμου Περάματος, την ώρα που η ίδια έχει άμεση πρόσβαση στους Κτηματολογικούς χάρτες; Τι σχεδιασμοί υπάρχουν; Σημειώνω ότι η αποκάλυψη των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι μια δύσκολη διαδικασία, αφού στην κυβερνητική απόφαση όλο και όλο αυτό που δίνεται είναι μονάχα ένας κτηματολογικός κωδικός για κάθε έκταση! Η διαφάνεια τους μάρανε! Ως Λαϊκή Συσπείρωση πρώτοι καταγγείλαμε με ανακοίνωση την εκχώρηση των 10 ακινήτων της πόλης μας. Εγώ δε προσωπικά ως πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου- Περάματος Ν.Πλουμπίδης μαζί με το υπόλοιπο Δ.Σ. του Συλλόγου, την ΕΛΜΕ Πειραιά, τις Ενώσεις Γονέων Κερατσινίου και Περάματος, άλλους φορείς οργανώσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί τα σχολεία, τις άλλες εκτάσεις από την ΕΤΑΔ. Δυστυχώς ο Δήμαρχος του Περάματος και εκλεκτός της κυβέρνησης “τηρεί σιγήν ιχθύος”. Άλλωστε είναι η προσφιλής του τακτική για μια σειρά ζητήματα όπως τα καζάνια. Τέλος, αν στην εκχώρηση εμπλέκεται και η cosco να τονίσω πάλι ότι υπάρχουν εκτάσεις που γειτνιάζουν με το λιμάνι.

e-Perama.gr: Ακούσαμε πρόσφατα τη δημοτική αρχή να ανακοινώνει ότι φεύγουν κάποιες δεξαμενές από το Πέραμα. Ποια η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για αυτό?

Β.Β: Ο Δήμαρχος Περάματος Λαγουδάκης (ΣΥΡΙΖΑ) στην προσπάθεια του να υφαρπάξει ψήφους εν όψει των δημοτικών εκλογών, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη και διαδίδει μέσα από ιστοσελίδες ότι «Φεύγουν οι δεξαμενές της BP» από το Πέραμα. Συνεχίζοντας μιλάει για «νίκη για την πόλη του Περάματος». Όμως η κοροϊδία έχει και τα όρια της!
Αυτό που ενημερώνει ο δήμαρχος είναι ότι τα ΕΛ.ΠΕ, που κατέχουν τις εγκαταστάσεις της πρώην BP, προχωράνε στην αποξήλωση των παλαιών δεξαμενών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις τους στο Πέραμα. Αυτό όμως που δεν μας λέει είναι:
• Σταματάει οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα επάνω σε αυτήν την εγκατάσταση;
• Αίρονται οι άδειες εγκατάστασης και εμπορίας πετρελαιοειδών για αυτήν την εγκατάσταση;
• Αλλάζει η χρήση γης; Θα χαρακτηριστεί ως χώρος ελεύθερος και αξιοποιήσιμος για τις ανάγκες του λαού του Περάματος;
Αυτό που μας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι συναντήθηκε με την Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.. Αρά γνωρίζει από πρώτο χέρι τον σχεδιασμό της εταιρίας, αλλά γι’ αυτόν δεν βγάζει άχνα!
Θυμίζουμε στο Περαμαϊκό λαό ότι οι εγκαταστάσεις της πρώην BP (ΕΛ.ΠΕ.) για πολλά χρόνια ήταν ανενεργές, παρόλα αυτά η εταιρία εξασφάλιζε την ανανέωση αδειών εγκατάστασης και εμπορίας πετρελαιοειδών για το Πέραμα. Αυτές οι άδειες έχουν ισχύ ακόμα και σήμερα! Επιπρόσθετα θυμίζουμε ότι με το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται παράταση για 20 χρόνια στην λειτουργία των Καζανιών του Θανάτου, ακόμα και αν σήμερα χαρακτηρίζονταν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών ως μη συμβατές.
Αλλά το πιο κωμικοτραγικό είναι ότι, εμφανίζοντας μια «θολή» απόφαση μιας εταιρίας πετρελαιοειδών και χωρίς να ενημερώσει για τους πραγματικούς της σκοπούς, κρύβει το τεράστιο πρόβλημα των ΚΑΖΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. Κρύβει ότι με αφορμή το Master Plan της COSCO για το λιμάνι και την δημιουργία της προβλήτας πετρελαιοειδών οι υπόλοιπες εταιρίες πετρελαιοειδών ξαναζωντανεύουν την κόλαση στην πόλη μας! Λέει στον Περαματιωτή «κοίτα φεύγουν 21 ανενεργές δεξαμενές», αλλά δεν λέει ότι παραμένουν σε πλήρη λειτουργία οι υπόλοιπες 120 ενεργές δεξαμενές!
Θυμίζουμε ότι η στάση της δημοτικής αρχής ήταν απέναντι στις κινητοποιήσεις για την Μετεγκατάσταση των Καζανιών του Θανάτου, μάλιστα κάνοντας σχόλια για τις κινητοποιήσεις ότι οι «μαθητές βγήκαν να λιαστούν στον Ανοιξιάτικο ήλιο».
Καταγγέλλουμε αυτήν την επικίνδυνη στάση της δημοτικής αρχής και την καλούμε να ενημερώσει εδώ και τώρα τον λαό του Περάματος για τον συνολικό σχεδιασμό που υπάρχει για τις εγκαταστάσεις της πρώην BP. Επίσης να ενημερώσει για τον σχεδιασμό που υπάρχει για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, όπως για τα σχέδια αξιοποίησης της πρώην ΕΛ ΠΕΤΡΟΛ που μόλις πριν μισό χρόνο βγήκε σε πλειστηριασμό και που εντέχνως η δημοτική αρχή απέκρυψε αυτήν την εξέλιξη από τον λαό! Ως Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή αποκαλύψαμε στον περαμαϊκό λαό τη σύνδεση της επαναλειτουργίας των 140 βομβών-καζανιών δίπλα στις αυλές σπιτιών και σχολείων με τους γενικότερους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που μαίνονται ανάμεσα στα μονοπώλια για τις υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής και στήριξαμε τις κινητοποιήσεις που ανέπτυξαν η Λαϊκή επιτροπή Περάματος, η Ένωση Γονέων, εκπαιδευτικά σωματεία, εργατικά σωματεία, μαθητές, και άλλοι φορείς της πόλης με αίτημα: «Από το Πέραμα ως το Κερατσίνι, με αγώνα και οργάνωση καζάνι δε θα μείνει».
Εξάλλου, ο περαμαϊκός λαός έχει μακρά εμπειρία από αγώνες. Ποιος δε θυμάται πριν δύο δεκαετίες τους αγώνες της δημοτικής αρχής με μπροστάρη τον κομμουνιστή τότε δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο, που συσπειρώνοντας και κινητοποιώντας το λαό, κάταφερε να κρατήσει ανενεργά τα καζάνια. Να διασφαλίσει για τους δημότες τον Αρμό. Μιας και αναφέρθηκα στον Αρμό θα ήθελα να σταθώ λέγοντας ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση για την ανάπλαση του χώρου, πρόταση που θα την παλέψουμε και στο Δήμο.Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει το ξεπούλημα της τελευταίας διεξόδου προς τη θάλασσα για το λαό του Περάματος μιας και αρνείται να μπει το θέμα σε συζήτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο.Ο χώρος του Αρμού εκτείνεται σήμερα σε μια έκταση 45.000 τ.μ. την οποία προτείνουμε να αναπλάσουμε με ευθύνη της Περιφέρειας και του Δήμου Περάματος.

e-Perama.gr: Είδαμε, έστω και αργά, να γίνονται κάποια έργα στην πόλη μας. Φυσικά και χρειάζονται περισσότερα και ίσως πιο πρωτίστης σημασίας, όπως σχολεία και δρόμοι. Ποιά η πολιτική που θα ακολουθήσετε?

Β.Β: Κοιτάξτε, τα έργα που γίνονται είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και όσα έχουν γίνει είναι κάτω από την πίεση του κινήματος. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει κίνημα δυνατό που να πιέζει για μια σειρά ζητήματα. Για παράδειγμα η αποκατάσταση δομικών προβλημάτων του 6ου δημοτικού σχολείου Περάματος έγινε με την υλοποίηση ενός περιφερειακού κονδυλίου που χρόνια διεκδικούσαμε ως εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα μιας και η κατάσταση στο σχολείο είχε επιδεινωθεί βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Χρειάστηκαν κινητοποιήσεις για να πιέσουμε να ολοκληρωθεί το έργο. Μου είναι αδιανόητο να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών τον 21ο αιώνα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί ακόμα στο ΕΠΑΛ. Εμείς ήμασταν που αναδείξαμε το θέμα μετά τις καταγγελίες του διευθυντή του σχολείου. Ευθύνες μεγάλες έχει η δημοτική αρχή (όπως και οι προηγούμενες) για το γεγονός ότι παρόλο που έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή στο δήμο μας δεν έχει γίνει ακόμα το 3ο νηπιαγωγείο Περάματος σε οικόπεδο που από την εποχή της δημαρχίας Πατσιλινάκου είχε χαρακτηριστεί για αυτό το σκοπό. Όσο για τους δρόμους σας είπα και πρωτύτερα ότι το Πέραμα έχει ανάγκη από έργα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη αλλά θα σώζουν και ζωές. Αναφέρομαι σε έργα όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κ.τ.λ.Χαρακτηριστική είναι και η κατά πλειοψηφία υπερψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο του τεχνικού προγράμματος που συμπυκνώνει στο ακέραιο τον Οδηγό κόστους-οφέλους, ενός προγράμματος που εντάσσεται στη «Στρατηγική της ΕΕ» και περιέχει σειρά κριτηρίων με τα οποία το αστικό κράτος (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος) θα μπορεί να εξετάζει κάθε φορά αν το συμφέρει οικονομικά να σώσει περιουσίες και ζωές (και ποιες) απ’ το να διαχειριστεί το κόστος των συνεπειών από μια πιθανή καταστροφή.
Έτσι δικαιολογείται η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας. Η εργατική τάξη δεν πρέπει να πληρώσει την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική Ε.Ε., κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων με νέα θύματα, όπως έγινε με το σεισμό στα Άνω Λιόσια το ’99, την πλημμύρα στη Μάνδρα το ’17, τη φωτιά στο Μάτι το ’18. Πρέπει να απορρίψει τη λογική των «ακραίων καιρικών φαινομένων», να συγκρουστεί με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που κάνουν την καθημερινή της ζωή κόλαση και να τιμωρήσει όλους αυτούς που τους βρίσκει απέναντι της όταν σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για το δίκιο της. Θα πρέπει να απαιτήσει σύχρονες σχολικές υποδομές, έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας.

e-Perama.gr: Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σας βλέπουμε ότι σας ενδιαφέρει έντονα ένα ακόμη αιώνιο και πολύπλευρο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «αδέσποτα». Πώς πιστεύεται πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί?

Β.Β: Καταρχάς, το θέμα αυτό πρέπει να ενδιαφέρει και να απασχολεί τον καθένα μας γιατί δείχνει και το επίπεδο πολιτισμού που έχουμε ως κοινωνία, την αλληλεγγύη, τη μέριμνα, την ανθρωπιά τέλος πάντων. Ασφαλώς πέρα από την ατομική στάση του καθενός, η κύρια ευθύνη είναι της πολιτείας, των δήμων. Όσον αφορά τον Δήμο μας γνωρίζω ότι δεν έχει εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για παράδειγμα της δημιουργίας πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στον Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή θα αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς. Σημαντικό για την πόλη μας είναι η έλλειψη δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς ως χώρος προσωρινής παραμονής και περίθαλψης καθώς θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και θα εξασφάλιζε όλες τις προϋποθέσεις επανένταξης του ζώου ή υιοθεσίας. Νομίζω ότι η εύρεση ενός τέτοιου χώρου θα πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής για το θέμα αυτό. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να λύσουμε στο θέμα αυτό όπως ενημέρωση των πολιτών, στενή συνεργασία με φιλοζωϊκούς συλλόγους κ.τ.λ.

e-Perama.gr: Πώς θα κρίνατε την συνολική θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής?

Β.Β: Πώς να κρίνω ως θετική τη θητεία μιας δημοτικής αρχής που αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για 100% απαλλαγή από τέλη των δημοτών που είναι ενταγμένοι στο ΤΕΒΑ και στο ΚΕΑ. Η δημοτική αρχή που επαίρεται ότι έχει 10 εκατομμύρια πλεόνασμα, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από τέλη και φόρους των δημοτών (δηλαδή δικά μας λεφτά) αρνήθηκε να απαλλάξει τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τα τέλη για μόλις 100.000 ευρώ. Τόσο θα κόστιζε η απαλλαγή. Την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της περιοχής ( πετρελαιοειδή, COSCO, αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ) έχουν πληρώσει ψίχουλα περίπου 650.000 ευρώ, ενώ οι δημότες και τα μικρομάγαζα έχουν όλο αυτό το διάστημα πληρώσει πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Στο όνομα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και των επιταγών του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η πραγματικά κοινωνική πολιτική, η αλληλεγγύη πάει περίπατο. Αναρωτιόμαστε έτσι επίμονα λοιπόν που η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απαλλαγή των τελών, θα αντισταθεί με τον ίδιο σθεναρό τρόπο στην απαίτηση της κυβέρνησης να μαζέψει τα αποθεματικά των δήμων και περιφερειών σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσίευσε πρόσφατα ως ένα ακόμα μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων; Ή και σε αυτό το ζήτημα όπως και στα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πόλη θα είναι ο “yes sir man”.
Στην ίδια ρότα κινείται και η στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα των τροφείων των παιδικών σταθμών όπου με περίσσιο θράσος βεβαίωσε τα πρόστιμα και ζητά από τους ανήμπορους δημότες να πληρώσουν οφειλές για παρελθόντα τροφεία, ενώ ξέρει ότι αδυνατούν να πληρώσουν. Δε φτάνει που δεν καταργεί τα τροφεία σε μια πόλη που οι κάτοικοί της στενάζουν, τους κυνηγά κιόλας γνωρίζοντας ότι για οφειλές πάνω από 500 ευρώ κατάσχεται πλέον το όποιο προσωπικό περιουσιακό στοιχείο. Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτήσαμε από την πρώτη στιγμή διαγραφή των οφειλών του φτωχού κόσμου και κατάργηση των τροφείων.Πώς να κρίνω θετικά μια δημοτική αρχή που υπηρετεί στο ακέραιο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς; Από τη μία ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης υποδέχεται μέσα σε κλίμα πλήρους μυστικότητας εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας στο δημαρχείο Περάματος και από την άλλη συμφωνεί με το master plan της cosco (ο ίδιος υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΠ) που περιλαμβάνει την επέκτασή της και στον Αρμό, την επαναλειτουργία των καζανιών και συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, προκειμένου να εξυπηρετεί την προβλήτα καυσίμων που έχει κατασκευάσει. Γίνεται δηλαδή ο ντίλερ των επικίνδυνων για τον περαμαϊκό λαό συμφωνιών, την ίδια ώρα που οι δημότες δε γνωρίζουν τίποτα.

 

e-Perama.gr: Θα θέλατε κλείνοντας να συμπληρώσετε κάτι ακόμη?

Β.Β: Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ – το οφείλω άλλωστε και ως εκπαιδευτικός- στα οξυμένα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την πόλη, την ελληνική κοινωνία ευρύτερα, που και λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν επιδεινωθεί. Αναφέρομαι σε ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, οι παραβατικές συμπεριφορές μαθητών κ.τλ. Εδώ θα πρέπει καταρχάς ως δήμος να πάρουμε θέση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική αντίληψη και να ταχθούμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Να αρνηθούμε τον διαχωρισμό που προωθεί η κυβέρνηση ανάμεσα σε μαλακά και σκληρά. Να αρνηθούμε τα διάφορα ναρκωφεστιβάλ και τη ναρκωκουλτούρα που διοργανώνονται τώρα τελευταία στην Αθήνα με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών ψευτοπροοδευτικών. Πρόοδο έχει μια κοινωνία που είναι απαλλαγμένη από τα ναρκωτικά και όχι μια κοινωνία που ωθεί στην ελευθερία επιλογής ναρκωτικών. Στη συνέχεια θα πρέπει να στηρίξουμε τα Κέντρα Πρόληψης, να εντάξουμε σε ένα πλέγμα δράσεων, ενημέρωσης όλους τους φορείς της πόλης. Έχουμε αθλητικά σωματεία, έχουμε Συλλόγους Γονέων, έχουμε πολιτιστικούς συλλόγους κ.τ.λ. Μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλατύ πλέγμα δραστηριοτήτων, παρεμβάσεων, πρωτοβουλιών που ενημερώνει, που δραστηριοποιεί, που ζωντανεύει, που αποτρέπει.Να στηρίξουμε τα στεγνά προγράμματα θεραπείας.Να απαιτήσουμε αύξηση της χρηματοδότησης γι’ αυτό το σκοπό. Να οργανώσουμε προγράμματα ενημέρωσης μαζί με το ΚΕΘΕΑ στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια, εξειδικευμένης στην κάθε ηλικία. Να στηρίξουμε τους αθλητικούς συλλόγους και κάθε άλλη δημιουργική απασχόληση που συμβάλλει στη δημιουργία θετικού τρόπου ζωής. Να απαιτήσουμε στελέχωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, στελέχωση των σχολείων με ψυχολόγους, κοινωνιολόγους ειδικούς παιδαγωγούς.

Να ευχαριστήσουμε τον Βασίλη Βατίστα και την Λαϊκή Συσπείρωση για αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη και να τους ευχηθούμε με την σειρά μας καλή επιτυχία και να έχουν καλούς αγώνες!

Διάφορα Σχόλια
Κοινοποιησέ το

Σχετικές δημοσιεύσεις